Home

Hans SchnitzlerHans Schnitzler (Den Haag, 1968) is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Begin 2015 is zijn boek Het digitale proletariaat verschenen bij De Bezige Bij, een pamflettistisch essay dat inmiddels aan zijn vijfde druk toe is. In 2017 verscheen van zijn hand Kleine filosofie van de digitale onthouding  In dit boek onderzoekt hij, aan de hand van de ‘digitale detox’-ervaringen van zijn studenten, wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is.

Schnitzler is sinds 2015 als “bouwer” en “leermeester” betrokken bij de Bildung Academie in Amsterdam en sinds 1 januari 2017 is hij vaste columnist voor het journalistieke platform Follow the Money.

Aanvankelijk opgeleid als docent geschiedenis, werkte hij vanaf 1996 in het voortgezet en hoger (beroeps)onderwijs en een aantal jaren als loopbaancoach. In 2009 voltooide hij zijn studie filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sindsdien houdt hij zich bezig met het uitwerken van zijn filosofische inzichten en het schrijven van essays en opiniestukken. Centrale thematiek is zijn werk is de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld. 

Zijn opiniestukken zijn verschenen in diverse dagbladen in Nederland en België, te weten: de VolkskrantNRC, Trouw, De Standaard en De Morgen. Essays van zijn hand zijn onder meer gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, Hard Gras, het blad Crimelink en op de site Sociale vraagstukken.

Met enige regelmaat is Schnitzler te gast bij tv- en radioprogramma’s (o.a. De wereld draait door – Met het oog op morgen – Het filosofisch kwintet) om zijn licht te laten schijnen over maatschappelijke fenomenen en de rol die technologie/digitalisering daarbij speelt.

Voorts was hij betrokken bij diverse interdisciplinaire kunstprojecten in Spanje en Portugal, waarbij kunstenaars en denkers de grenzen aftastten tussen het particuliere en het publieke domein. (Zie onder andere: https://vimeo.com/9989186)

Hannah Arendt, Michel Foucault, Richard Sennet, Peter Sloterdijk, Oswald Spengler en Bernard Stiegler zijn denkers die veel invloed hebben gehad op de wijsgerige vorming van Hans Schnitzler. In zijn denk- en schrijfwerk staat de invloed van digitalisering op ons alledaagse bestaan centraal.

Hans Schnitzler is beschikbaar voor lezingen en seminars. U kunt via dit emailadres contact met hem opnemen: hansschnitzler@yahoo.com. Ook via Twitter is hij bereikbaar: Twitter Hans Schnitzler

facebook farewell thumbs

Facebook Farewell Party, Stadsschouwburg Amsterdam

 

DSC_6716

Boekpresentatie ‘Het digitale proletariaat.’ Maart 2015, Pakhuis de Zwijger Amsterdam

 

Schermafbeelding 2017-12-09 om 10.19.38

Te gast bij De wereld draait door, december 2017

Advertenties

One thought on “Wie, waarom en contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s