Home

Hans SchnitzlerHans Schnitzler (Den Haag, 1968) is filosoof, publicist, spreker en voormalig columnist voor de Volkskrant. Begin 2015 is zijn boek Het digitale proletariaat verschenen bij De Bezige Bij, een pamflettistisch essay dat werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker en inmiddels aan zijn vijfde druk toe is. In 2017 verscheen van zijn hand Kleine filosofie van de digitale onthouding  In dit boek onderzoekt hij, aan de hand van de ‘digitale detox’-ervaringen van zijn studenten, wat het betekent om offline te gaan in een wereld die altijd online is. Eind 2021 publiceerde hij Wij nihilisteneen zoektocht naar de geest van digitalisering. In dit cultuurfilosofisch essay, dat de shortlist van de Socratesbeker 2021 haalde, gaat hij op zoek naar de culturele wortels van het succesverhaal van Big Tech.

Schnitzler is sinds 2015 als mede-grondlegger betrokken bij de Bildung Academie,  sinds 1 januari 2017 is hij vaste columnist/essayist voor het journalistieke platform Follow the Money en vanaf 1 januari 2019 schuift hij met enige regelmaat aan bij het radioprogramma Met Het Oog op Morgen om te praten over actuele maatschappelijke kwesties. Met ingang van 2019 mag hij zich tevens de officieuze huisfilosoof van Filmmuseum Eye in Amsterdam noemen.

Aanvankelijk opgeleid als docent geschiedenis, werkte hij vanaf 1996 in het voortgezet en hoger (beroeps)onderwijs en een aantal jaren als loopbaancoach. In 2009 voltooide hij zijn studie filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sindsdien houdt hij zich bezig met het uitwerken van zijn filosofische inzichten en het schrijven van essays en opiniestukken. Centrale thema’s in zijn werk zijn de invloed van digitalisering op de alledaagse leefwereld, ethiek, onderwijs en burgerschapsvorming.

Zijn opiniestukken zijn verschenen in diverse dagbladen in Nederland en België, te weten: de VolkskrantNRC, Trouw, De Standaard en De Morgen. Essays van zijn hand zijn onder meer gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en Hard Gras. 

Met enige regelmaat is Schnitzler te gast bij tv- en radioprogramma’s (o.a. De wereld draait door – Met het oog op morgen – Het filosofisch kwintetEenVandaag) om zijn licht te laten schijnen over maatschappelijke fenomenen en de rol die technologie/digitalisering daarbij speelt. Begin 2022 was Schnitzler de centrale gast in een special van VPRO Tegenlicht: Digitale detox

Voorts was hij betrokken bij diverse interdisciplinaire kunstprojecten in Spanje en Portugal, waarbij kunstenaars en denkers de grenzen aftastten tussen het particuliere en het publieke domein. (Zie onder andere: https://vimeo.com/9989186)

Hannah Arendt, Michel Foucault, Richard Sennet, Peter Sloterdijk, Oswald Spengler en Bernard Stiegler zijn denkers die veel invloed hebben gehad op de wijsgerige vorming van Hans Schnitzler.

Hans Schnitzler is beschikbaar voor lezingen en seminars. U kunt via dit emailadres contact met hem opnemen: hansschnitzler@yahoo.com. Ook via Twitter is hij bereikbaar: Twitter Hans Schnitzler

facebook farewell thumbs

Facebook Farewell Party, Stadsschouwburg Amsterdam

DSC_6716

Boekpresentatie ‘Het digitale proletariaat.’ Maart 2015, Pakhuis de Zwijger Amsterdam

Schermafbeelding 2017-12-09 om 10.19.38

Te gast bij De wereld draait door, december 2017

3 thoughts on “Wie, waarom en contact

  1. Sterk betoog van de hr Schitzler bij Tegenlicht.
    Goed om de menselijke maat meer onder de aandacht te brengen in de doorgeslagen techno en informatie wereld.
    Goede analyse van de overheersing van datagedreven gedrag. Het zou een vak op school moeten worden: autonoom mens blijven.
    Succes met uw werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s